Pierniczki

5 (167 ocen)

Ciasto jest dojrzewające , przez co smak jest niesamowity i bardzo aromatyczny . Z ciastem doskonale się pracuje , moje dzieciaki co roku razem ze mną wycinają i lukrują te pierniczki . Polecam !

Składniki:

  • 50g masła

    200g miodu

    200g cukru

    450g mąki pszennej

    1 jajko

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 opakowanie przyprawy do pierników ( 40g )



    Lukier :

    ubite na sztywno białko z 1 jajka

    200g cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód cukier i masło rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę do pierników. Całość zagotowujemy a następnie studzimy . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia . Dodajemy jajko i masę z rondelka . Składniki zagniatamy na elastyczne ciasto , posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka dni by ciasto dojrzało ( wystarczą 2 dni ale ja zawsze trzymam minimum 3 doby ) . Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm . Foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut . Gdy pierniczki wystygną można je polukrować . Ubite białko mieszamy z cukrem pudrem , masa musi być gęsta , w razie potrzeby dosypujemy więcej cukru pudru .

Porady

Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale wystarczą im dwa dni aby stały się mięciutkie i rozpływające w ustach. Ja pierniki przechowuję na talerzu w kuchennej szafce , pobierają wilgoć z powietrza i miękną , jeżeli ktoś chce je przechowywać w zamkniętej puszce radzę co 2 dni umieszczać w niej świeżą skórkę z jabłka , pierniki bardzo szybko staną się mięciutkie i niesamowicie pyszne !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować