Piekielna zupa rybna

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Piekielnie pali podniebienie.. ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA::
    - filet z morszczuka lub dorsza: 300 gramów
    - kalmary pierścienie mrożone: 200 gramów
    - pomidory w puszcze krojone: 2 puszki
    - rozmaryn świeży gałązki: 3 sztuki
    - bulion jarzynowy: 1 litr
    - por (tylko biała część): 1 sztuka
    - masło (kostka): 70 gramów
    - czosnek w ząbkach: 6 ząbków
    - chilli małe: 2 sztuki
    - pieprz mielony-prawdziwy do smaku: 1 szczypta
    - liść laurowy,: 1 sztuka
    - sól morska: 1 szczypta
    - koncentrat pomidorwy (30%): 2 łyżeczki
    - śmietana kremowa 18%: 300 mililitrów
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - oregano (najlepiej świeże): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Piekielna zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy masło, pora dokładnie myjemy i drobno kroimy,
    smażymy. Do zeszklonego pora dodajemy pokrojone w plasterki ząbki
    czosnku oraz posiekane papryczki chilli razem z nasionkami.

    Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy listek laurowy, gałązki
    rozmarynu oraz pomidory.
  • 2. Kiedy warzywa na patelni zmiękną, wrzucamy kalmary oraz pokrojone w
    drobną kostkę filety, smażymy przez 10 - 15 minut, następnie
    przekładamy do zupy.

    Zupę zagęszczamy śmietaną oraz koncentratem pomidorowym, doprawiamy
    sporą szczyptą pieprzu, odrobiną gałki muszkatołowej i solą do smaku.
    Pod sam koniec gotowania dodajemy posiekane oregano.

    Doskonale smakuje z makaronem. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidory w puszce Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować