Dziś pierwszy raz w życiu ugotowałam zupę rybną jeszcze w swoim życiu nigdy nie gotowałam a że mąż kupił karpia i szkoda nam było wyrzucić głowy i żeber z filetowanej ryby więc postanowiłam ugotować zupę
5 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg części z dowolnej ryby - u mnie karp,
1,5 średniej marchwi,
1 średni korzeń pietruszki,
1 mały kawałek selera,
1 kawałek pora,
6 - 8 ziemniaków,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
100 ml śmietany 30 %
1.Przygotowane części ryby czyli żebra, ogon oraz głowę oczyszczoną ze skrzeli namoczyć w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru krwi. Opłukana dokładnie rybę a w zasadzie jej części przełożyć do garnka wlać półtora litra wody dodać pokrojone dowolnie warzywa i zagotować, następnie gotować na najmniejszym ogniu do miękkości ryby. Jak już ryba jest wystarczająco miękka wyjąć ją do salaterki aby ostygła a do wywaru rybnego dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liść laurowy i doprawić przyprawą uniwersalną według swego smaku, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
2.Gdy już ziemniaki w wywarze rybnym są wystarczająco miękkie wtedy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki chwilę pogotować na małym ogniu a w międzyczasie gotowania się zupy oczyścić rybę z ości aby zostało samo mięso. Oczyszczone mięso ryby dodać do gotującej się na wolnym ogniu zupy lekko zagotować a następnie wlać śmietanę, zamieszać zagotować i zdjąć z ognia
3.Można ugotować tak zupę jak ja podałam przepis lub ugotować sam wywar a do niego ziemniaki ugotowane osobno ponieważ co rejon to zupa rybna jest gotowana inaczej, jeżeli ktoś z państwa nie toleruje śmietany również można ją pominąć. Ja moją zupę podałam ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym aby była bardziej pikantna, może to nie zupa moich marzeń i nie moja bajka ale mąż jako rybak twierdzi że zupa jest wyśmienita
Komentarze