Pieczony karczek do chleba

0 (0 ocen)

  • 49 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Karczek wieprzowy marynowany w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, pieczony w piekarniku. Upieczony, ostudzony karczek jest idealny do pieczywa. Można również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i polanym sosem zrobionym z wywaru z pieczenia.

  • 49 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karczek wieprzowy 1,1 kg
    majonez 1 łyżka
    musztarda 1 łyżka
    rękaw do pieczenia

    Solanka:

    sól warzona 25 dag
    liść laurowy 5 szt.
    ziele angielskie 10 szt.
    czosnek pół główki
    woda 1 litr

    Przyprawy:

    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Majonez Dodatki Wędliny

Pieczony karczek do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki solanki zagotowujemy, gotujemy 5 minut, studzimy. Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy majonezem wymieszanym z musztardą. Natartą szynkę wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy karczek z pojemnika, cały posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy karczek z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze. Upieczony karczek studzimy i podajemy do pieczywa. Możemy również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i sosem.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Musztarda Sola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

4.48 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Boczek

To może cię zainteresować