Pieczony karczek do chleba

0 (0 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Karczek wieprzowy marynowany w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, natarty musztardą i ziołami, pieczony w piekarniku. Upieczony, ostudzony karczek jest idealny do pieczywa. Można również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i polanym sosem zrobionym z wywaru z pieczenia.

  • 26 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • karczek wieprzowy 1,9 kg
    majonez 1 łyżka
    musztarda 1 łyżka
    rękaw do pieczenia

    Solanka:

    sól warzona 45 g
    liść laurowy 7 szt.
    ziele angielskie 18 szt.
    czosnek pół główki
    woda 1 litr

    Przyprawy:

    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczony karczek do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki solanki zagotowujemy, gotujemy 5 minut, studzimy. Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy czosnkiem, majonezem wymieszanym z musztardą. Natarty karczek wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy karczek z pojemnika, cały posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy karczek z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze. Upieczony karczek studzimy i podajemy do pieczywa. Możemy również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i sosem.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować