Pieczony boczek do chleba

4.45 (194 ocen)

Pyszny, domowy pieczony boczek, który jest najlepszy na kanapki, z dodatkiem chrzanu lub musztardy.

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg surowego boczku
    3-4 listki laurowe
    pieprz kolorowy ziarnisty (kilka kulek)
    1 ząbek czosnku świeżego (przeciśniętego przez praskę)
    szczypta czosnku granulowanego
    sól
    pieprz
    ok 2 łyżki ostrej musztardy
Wystaw ocenę:

4.45 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Wędliny

Pieczony boczek do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć wszystkimi przyprawami, musztardą i i odstawić na noc do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, podlać odrobiną wody i piec ok 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę żeby boczek się zarumienił. Można spożywać na ciepło lub wystudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia, wtedy się ładnie kroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować