boczek pieczony do chleba

4.5 (194 ocen)

pyszny boczek do chleba z maminego przepisu. Ja ten boczek uwielbiam ;)

Składniki:

  • 1-1,5 kg boczku
    5-6 ząbków czosnku
    3-4 łyżki majeranku
    2 cebule
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Wędliny

Boczek pieczony do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą sól, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia wkładamy do garnka do pieczenia mięsa i obsmażamy go z obu stron. Wkrawamy cebulkę .
  • 3. I teraz możemy wstawić do piekarnika i piec około 1,5 godz. w 170st lub próżyć pod przykryciem na małym gazie, ja wolę taki boczek z gazu:) Należy też pamiętać o tym aby w razie potrzeby od czasu do czasu podlewać wodą

Porady

boczek możemy również zrolować, owinąć bawełnianym sznurkiem i upiec jako roladę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować