Pieczony Camembert z boczkiem i karmelizowaną gruszką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczony ser Camembert w boczku - chrupiący na zewnątrz i lejący w środku. Podany z gruszką karmelizowaną ze skórką pomarańczową.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ser Camembert - 2 szt (po 120g)
    Boczek - 2 długie plastry
    Gruszka - 1szt
    Masło - 1 łyżeczka
    Cukier - 1 łyżeczka
    Skórka pomarańczowa - 1/2 łyżeczki
    Roszponka - 2 garście
    Borówka lub żurawina w słoiku - 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Pieczony camembert z boczkiem i karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony Camembert z boczkiem i karmelizowaną gruszką 1. Sery nacinamy w kratkę i owijamy dookoła boczkiem. Ja miałam krótkie plasterki boczku, więc spinałam je na bokach wykałaczkami.
    Ser kładziemy na folii i pieczemy w 180 stopniach 12 minut.
  • Pieczony Camembert z boczkiem i karmelizowaną gruszką 2. Gruszkę myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier i po chwili gruszki. Smażymy 3 minuty pod przykryciem, co jakiś czas potrząsając patelnią. Obracamy gruszki na drugi bok i smażymy 2 minuty. Dodajemy skórkę pomarańczową i potrząsamy patelnią, aż skórka przyklei się do gruszek.
  • Pieczony Camembert z boczkiem i karmelizowaną gruszką 3. Na talerzach układamy roszponkę. Na nią kładziemy upieczony ser, łyżeczkę borówki lub żurawiny i gruszkę.

    Podajemy z pieczywem.

Porady

Zamiast Camemberta sprawdzi się też Brie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować