Piersi z kurczaka z karmelizowaną gruszką i serem Lazur.

4.5 (166 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nigdy nie przypuszczałam, że połączenie piersi z kurczaka, sera lazur, szynki parmeńskiej i karmelizowanej gruszki będzie takie dobre! Ahhh jak sobie przypomnę tylko jej smak... ;) Polecam!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piers z kurczaka podwójna: 1 sztuka
    - ser Lazur Błękitny: 1 opakowanie
    - szynka parmeńska: 2 plastry
    - gruszka: 1 sztuka
    - miod plynny: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - sól i świeżo mielony pieprz: 1 szczypta
    - rukola pęczek: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki Ser

Piersi z kurczaka z karmelizowaną gruszką i serem lazur. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi naciąć, tak aby otrzymać z nich 2 duże filety. Rozbić. Posolić i popieprzyć.
  • 2. Na każdą pierś, po środku, położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja.
  • 3. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia.
  • 4. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
  • 5. Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną w plastry gruszkę i smażyć ją do uzyskania gęstego karmelu, przewracając na drugą stronę - uważać, żeby gruszki pod koniec smażenia nie rozwaliły się podczas przewracania. (mi to zajęło tyle czasu ile smażyła się pierś).
  • 6. Piersi wyłożyć na talerz i na każdej położyć po 2 plastry karmelizowanej gruszki. Przyozdobić rukolą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować