• 20 min
  • Dla 6 osób

Pieczone udka kurczaka

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - ok. 12 sztuk udek/pałek/podudzi kurczaka,
    - 4 marchewki,
    - 4 łodygi selera naciowego,
    - 2 cebule,

    Marynata:
    - 4 łyżki ketchupu,
    - 3 łyżki musztardy,
    - 2 łyżeczki soli, opcjonalnie 1 łyżka sosu sojowego,
    - 4 ząbki czosnku,
    - przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, majeranku, curry, czerwonej papryki, lub mieszanki do kurczaka.
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Pieczone udka kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki. Selera naciowego myjemy, kroimy w 1 cm kawałki, cebulę kroimy w piórka. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę (do zeszklenia). Dodajemy do tego warzywa, chwilę dusimy, wszystko solimy, mieszamy. Przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia. Kurczaka marynujemy najlepiej kilka godzin wcześniej (najlepiej na noc).
    Marynata: wszystkie składniki mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Musi być dość słona. Dodajemy ząbki czosnku pocięte na mniejsze kawałki. Obtaczamy marynatą kurczaka.
    Na podduszone warzywa wykładamy mięso, pieczemy do miękkości ok. 2 godz. w 180 stopniach. W trakcie pieczenia możemy udka polewać "sokiem", który powstał podczas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować