Pieczone udka kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki. Selera naciowego myjemy, kroimy w 1 cm kawałki, cebulę kroimy w piórka. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę (do zeszklenia). Dodajemy do tego warzywa, chwilę dusimy, wszystko solimy, mieszamy. Przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia. Kurczaka marynujemy najlepiej kilka godzin wcześniej (najlepiej na noc).
Marynata: wszystkie składniki mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Musi być dość słona. Dodajemy ząbki czosnku pocięte na mniejsze kawałki. Obtaczamy marynatą kurczaka.
Na podduszone warzywa wykładamy mięso, pieczemy do miękkości ok. 2 godz. w 180 stopniach. W trakcie pieczenia możemy udka polewać "sokiem", który powstał podczas pieczenia.
Komentarze