polecam na obiad kotleciki mielone inaczej -bo pieczone w piekarniku w serem w srodku owiniete plastrami boczku z duza iloscia suszonej natki-smaczne i aromatyczne -polecam
45 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
około 700 g mięsa z łopatki -zmielonego
1 namoczona kajzerka
1 jajko
1 większa cebuula
Sól
sól ziołowa
pieprz świezo zmielony
około 8-10 dag sera żółtego
2 łyzki suszonej natki
10 plastrów boczku -plastry powinny byc cienkie i spore
Pieczone roladki z mięsa z serem owinięte boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy , dodajemy odcisnietą kajzerkę , posiekaną cebule, przyprawy i jajka, dodajemy suszona natkę , wyrabiamy masę doprawiamy do smaku.
Z z mięsnej masy formujemy podłużne kolteciki , rozpłaszamy je w dłoni , na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę, którą dokładnie owijamy boczkiem. Każdą uformowaną roladkę od razu układamy na blasze.
Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem. Sporo tłuszczu wytopi się z mięsa w trakcie pieczenia.
Przygotowane roladki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.
Podajemy z pirre z ziemniaków i ulubiona surówka .
Swietnie smakują tez na zimno .Smacznego.
Komentarze