Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą

4.51 (175 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Schabowy do obiadu to już tradycja, ale nie zawsze musimy podawać go gołego, zawsze możemy go pysznie nadziać, tym razem w wersji ze szpinakiem i selerem naciowym z delikatnym serem mozzarella i suszonymi pomidorami. W tym wydaniu jest soczysty i bardzo smaczny. Polecam zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 grubych plastrów schabu bez kości
    25 dag liści świeżego szpinaku
    2-3 łodygi selera naciowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki klarowanego masła
    20 dag twardego sera mozzarella
    8 suszonych pomidorów z zalewy
    Sól i pieprz do smaku
    2 jajka do panierowania
    Mąka pszenna do panierowania
    Bułka tarta do obtoczenia
    Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (175 ocen)

Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem.
    Szpinak opłukać, osuszyć . Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulkę czosnkiem i zeszklić, po chwili dodać szpinaki seler naciowy , dusić chwilę pod przykryciem minutę aż lekko zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Zestawić z ognia do wystudzenia.
  • 2. Na każdym płacie schabu rozłożyć farsz szpinakowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami oraz tartym na grubych oczkach serem mozzarella, zawinąć ciasno w roladki.
  • 3. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto.

    Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Schab Seler Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować