Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Piersi marynowane są w wiśniówce , pieczone z pomarańczami i suszoną żurawiną . Potrawa świetnie sprawdza się na uroczystym obiedzie .

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą

    2 pomarańcze

    garść suszonej żurawiny

    Marynata:

    200 ml. wiśniówki

    100 ml. oleju

    3 ząbki czosnku

    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sposób przygotowania 1. Piersi z kaczki moczymy przez 2-3 godziny w osolonej zimnej wodzie ,na litr wody dodajemy 2 łyżki soli.Do miski wlewamy wiśniówkę i olej,dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.Skórę piersi nacinamy w kratkę i wkładamy do marynaty skórą do góry ,wstawiamy do lodówki na noc .Na zimnej patelni układamy odsączone piersi skórą do dołu i smażymy do momentu aż wytopi się tłuszcz a skóra będzie mocno rumiana .Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego . Pomarańcze obieramy ze skórki,filetujemy i obkładamy nimi piersi z kaczki.Skórkę z połowy pomarańczy tniemy w cienkie paski i układamy na w naczyniu żaroodpornym,posypujemy suszoną żurawiną.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.Upieczone piersi kroimy w plastry.Na talerzu układamy pomarańcze ,żurawinę i skórkę z pomarańczy z pieczenia kaczki , układamy pokrojone w plastry piersi.
    Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.

Porady

Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Wiśnie Żurawina Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować