Pieczone mielone z boczkiem i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na nietradycyjnego kotleta mielonego! Serowy środek, chrupiący wierzch! Z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie! Polecam na domowy obiad!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1 cebula
    3 jajka
    3 łyżki świeżej natki pietruszki
    ½ pęczka świeżego szcypiorku
    3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
    100 g boczku wędzonego w plastrach
    10 mini kulek mozzarelli
    Sól
    Pieprz
    Słodka czerwona papryka
    Czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Pieczone mielone z boczkiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym. Wyrabiamy gładkie, zwarte mięso. Formujemy cienki placek na dłoni. Do środka wkładamy kulkę mozzarelli i dokładnie zwijamy mięso aby nie było widać sera. Każdy kotlecik owijamy dokładnie wędzonym boczkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować