ćwiartki: chrupiące z zewnątrz, miękkiew środku.
sos: lekko pikantny.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
ćwiartki:
- około 2 kg. ziemniaków
- oliwa z oliwek lub olej roślinny (około 5 łyżek)
- przyprawy wg. uznania ( ja dałem paprykę słodką, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, gyrosa i kebaba )
Pieczone ćwiartki ziemniaczane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz ziemniaki, pokrój na 4 części ( w ćwiartki ), do miski wlej wodę i włóż pokrojone ziemniaki aby wymyła się skrobia. Do oleju wsyp przyprawy, wymieszaj. Olej z przyprawami wlej do ziemniaków i starannie mieszaj aby przyprawa połączyła się z ziemniakami, jeśli się dobrze nie przyklei to dolej jeszcze odrobinę oleju. Wyłóż na blachę papier do pieczenia, a następnie wyłóż część ziemniaków. rozgrzej piekarnik do 230 stopni C na góra-dół i włóż ćwiartki. Piecz do czasu aż ziemniaki się lekko podrumienią, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni C i piecz dalej do powstania lekkiej skorupki. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i powtórz czynność z następną porcją. do miseczki włóż jogurt, chrzan, przyprawy, czosnek i wszystko razem wymieszaj!
Komentarze