Pieczone ćwiartki ziemniaczane z sosem

3 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

ćwiartki: chrupiące z zewnątrz, miękkiew środku.
sos: lekko pikantny.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ćwiartki:
    - około 2 kg. ziemniaków
    - oliwa z oliwek lub olej roślinny (około 5 łyżek)
    - przyprawy wg. uznania ( ja dałem paprykę słodką, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, gyrosa i kebaba )

    sos:
    - 5-6 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
    - 2 średnie ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki chrzanu
    - dowolne przyprawy
    - można dodać majonez
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczone ćwiartki ziemniaczane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy ziemniaczek 1. Obierz ziemniaki, pokrój na 4 części ( w ćwiartki ), do miski wlej wodę i włóż pokrojone ziemniaki aby wymyła się skrobia. Do oleju wsyp przyprawy, wymieszaj. Olej z przyprawami wlej do ziemniaków i starannie mieszaj aby przyprawa połączyła się z ziemniakami, jeśli się dobrze nie przyklei to dolej jeszcze odrobinę oleju. Wyłóż na blachę papier do pieczenia, a następnie wyłóż część ziemniaków. rozgrzej piekarnik do 230 stopni C na góra-dół i włóż ćwiartki. Piecz do czasu aż ziemniaki się lekko podrumienią, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni C i piecz dalej do powstania lekkiej skorupki. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i powtórz czynność z następną porcją. do miseczki włóż jogurt, chrzan, przyprawy, czosnek i wszystko razem wymieszaj!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować