Pieczona swojska gęś

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Może zechcecie skorzystać z prostego przepisu na pieczoną swojską gęś. Taka gęsina nie musi być tylko na Świętego Marcina może być dodatkiem do obiadu a nawet jak w naszym przypadku na Święta Bożego Narodzenia. Zawsze myślałam że swojska gęś będzie się piekła trzy dni a tu n niespodzianka gęś była gotowa w trzy i pół godziny. Tak więc jeśli ktoś uwielbia gęsi czy kaczki zapraszam po prosty w wykonaniu przepis.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 swojska gęś 3,5 kg,

    1 płaska łyżka soli morskiej gruboziarnistej,

    1 płaska łyżka czosnku mielonego,

    1 czubata łyżka majeranku,

    1 płaska łyżka pieprzu cytrynowego,

    1 szklanka przegotowanej wody ( szklanka poj. 210 ml ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczona swojska gęś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gęś 1. Całą swojską gęś wypatroszyć i dokładnie umyć aby pozbyć się nadmiaru krwi, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie z gęsi odciąć szyję oraz części skrzydeł. Gdy gęś jest już osuszona wtedy natrzeć ją przyprawami sól morską zmielić w młynku, majeranek posypać na wierzch gęsi. Jeśli ktoś lubi można nafaszerować jabłkami lub mięsem mielonym my chcieliśmy samą pieczona gęś. Tak przygotowana wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 3,5 godziny plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika.
  • gęś 2. W trakcie końcowego pieczenia się gęsi podlać wodą, gdy woda zmiesza się z tłuszczem polewać chochelką gęś aby nie była sucha. Jeśli gęś w czasie pieczenia będzie się przypiekała można nakryć folią aluminiową.
  • gęś 3. Tak upieczona swojska gąska smakuje rewelacyjnie z wierzchu skórka mega chrupiąca co swojskie to swojskie o wiele bardziej smakuje niż kupne, w kupnym mięsku nie ma tego kleiku co w mięsie hodowanym jedynie na zbożu i trawie.
  • gęś 4. Tak upieczona gąska podczas krojenia bardzo ładnie odchodziła od kości. Pomimo że jest nas pięć osób w te święta i same dorosłe osoby to i tak nie zjedliśmy całej gęsi była tak duża, i choć pyszna to jednak tłustawa, samego tłuszczu po upieczeniu zlałam z blaszki w litrowy słoik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować