Gęś pieczona z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sol ,majeranek ,pieprz mielony i przecisniety czosnek mieszamy .
2.Ges nalezy umyc , osuszyc i pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
3.Mieszanka soli ,pieprzu majeranku i czosnku nacieramy ges dokladnie z kazdej strony , oraz w srodku. Ges odstawiamy na 12 godzin w chlodne miejsce.
4.Z 2 pomaranczy wyciskamy sok. Pozostale pomarancze obieramy i kroimy na czastki i mieszamy z gozdzikami ,listkiem laurowym ,pieprzem w ziarenkach ,jalowcem i wkladamy do srodka gesi.
5.Ges ukladamy na duzej glebokiej blaszce (wazne bo z gesi wytopi sie duzo tluszczu ) , piersiami do dolu . Wlewamy sok z pomaranczy i ewentualnie ukladamy kilka plastrow pomaranczy wokol gesi . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy okolo 2 godzin , nastepnie zmniejszamy do 160-170 st. i pieczemy jeszcze godzine ..
6.Po uplywie okolo godziny nalezy zaczac polewac ges wytworzonym sosem (tluszcz +sok) w odstepach 15- 20 minutowych .
Porady
Czas pieczenia jest uzalezniony od wielkosci gesi oraz od tego czy to ges wiejska od gospodarza czy taka ze sklepu , te ze sklepu pieka sie krocej
Komentarze