Gęś pieczona z jabłkami

4.47 (152 ocen)

Pyszna gęś pieczona z jabłkami. Wymaga trochę czasu ale warto!

Składniki:

  • 4,5 kg gęś - świeża lub mrożona
    jabłka np Szare Renety ok 1 kg
    majeranek (ilość wg uznania)
    główka czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli mamy gęś mrożoną , trzeba ją odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika, i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na smalec.
  • 2. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem.
    Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć posiekany czosnek z majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu, włożyć jabłka pokrojone w ćwiartki - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić.
  • 3. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś odstawić na godzinę, można też wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
  • 4. Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec kolejną godzinę. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 - 2,5 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry.
  • 5. godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać np pęczakiem, kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego!

Porady

Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Drób Gęś Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować