Śląska pieczona gęś

4.49 (202 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wielopokoleniowa ślaska tradycja rodzinna - pieczona świąteczna polska gęś przygotowywana przez moją mamę

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gęś: 1 sztuka
    - czosnek - główka: 1 sztuka
    - sól: 3 łyżki
    - pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śląska pieczona gęś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na jakies 3 dni przed dniem podania marynujemy. Używamy do tego duzo czosnku przeciśnietego i wymieszanego z solą.i pieprzem Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnarz i odstawiamy w chlodne miejsce na 2 dni.
  • 2. Nastepnie geś wkladamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakies 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy ją wodą dzieki czemu geś mimo ze pozbywa sie tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali sie a dodatkowo z wytopionego tluszczu i wody powstanie pyszny sos aczkolwiek mało dietetyczny.ale czy raz do roku nie warto popełnic taki grzeszek?
  • pieczona geś 3. dla nas ges nie potrzebuje juz nic więcej, zadnego nadzienia czy dodatków, z kluskami i kapusta jest czyms na co czekamy 2 razy do roku, w Boze Narodzenie i i Wielkanoc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować