Gęś pieczona

4.5 (156 ocen)

  • 3 godz.

pyszna i soczysta

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 gęś ok 4 kg
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    2-3 jabłka
    garść suszonych śliwek
    garść pachnącego siana
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok dobę.
    Przed pieczeniem włożyć do środka siano, Jabłka przekroić na cząstki, włożyć do gęsi razem ze śliwkami. Zaszyć gęś.

    Piekarnik nagrzać do 220 st , gęś przykryć plasterkami jabłek, wstawić na pół godziny. Po upływie 30 min zmniejszyć temperaturę o 20 st , zmienić plasterki jabłek, polać sosem, piec kolejne 30 min,
    następnie znów zmniejszyć temperaturę do 180 .. - a nawet 160 . Polewać sosem i piec ok 1 - 1,5 godz.

    czas pieczenia od 1.5 do 3 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować