Pieczona papryka zapiekana z kaszą kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem i mozarellą

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Baaaardzo lubię paprykę, a pieczoną paprykę wprost uwielbiam. Dziś podzielę się przepisem na ekspresową potrawę z pieczoną papryką w roli głównej. Polecam

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 2 duże papryki
    – 100g kaszy kuskus
    – 200g świeżego szpinaku
    – 1 puszka tuńczyka w oleju
    – 40g twardej mozarelli
    – 1 cebula czerwona
    – 2 ząbki czosnku
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, sól, pieprz, papryka słodka wędzona)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona papryka zapiekana z kaszą kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem, ułożyć papryki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
    Olej z tuńczyka wlać na patelnię i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać szpinak i smażyć przez około 7 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę kuskus i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę wody, przyprawić, wymieszać, przykryć pokrywką i gotować przez około 5 minut na małym ogniu. Kiedy kuskus zmięknie, dodać tuńczyka, wymieszać, nadziać podpieczone papryki, posypać mozarellą startą na tarce na dużych oczkach i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować