zapiekana cukinia faszerowana kaszą kuskus

4.49 (182 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Delikatna, młoda cukinia nadziewana prostym farszem z kaszy kuskus, pomidorów i sera. Doprawiona kolendrą, która nadaje potrawie charakterystyczny, cytrusowy aromat. Pyszna zapiekanka, znakomita propozycja na lekki, letni obiad lub kolację.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
    3 łyżki kaszy kuskus
    1 pomidor
    pęczek kolendry
    40 g żółtego sera
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekana cukinia faszerowana kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus wsypałam do miseczki, zalałam wrzącą wodą tak, żeby był przykryty na 1/2 cm i odstawiłam na kilka minut. Cukinię umyłam i przekroiłam wzdłuż - powstały dwie łódeczki. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na gorącą patelnię teflonową podlewając odrobiną wody. Chwilę dusiłam, dodałam napęczniały kuskus, posiekaną kolendrę i starty ser. Doprawiłam solą. Farszem napełniłam połówki cukinii, wstawiłam do gorącego piekarnika i zapiekałam około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza Kuskus Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować