Łopatka pieczona w majonezie

5 (159 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W sumie miała być karkówka, bo jakoś smaczniejsza…jednak w sklepie nie było, a w marketach staramy się jak najmniej mięsiwa kupować, więc wypadło na łopatkę. Wyszła przepyszna, delikatna, soczysta i takie tam peany…jednak całkiem na serio

  • 26 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej
    4 łyżki majonezu
    8 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Łopatka pieczona w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Nacieramy nim mięso, związujemy sznurkiem w kulkę i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
    Pieczemy w 200°C przez 80 min.
    Pamiętajcie, każde 10 dag to 10 minut. Więc jak macie 2 kg to 120 min ;) i takie tam
    Studzimy w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować