Pieczona kiełbasa w sosie grzybowym

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z tym obiadem to był zwykły spontan. Z poprzedniego obiadu został nam sos grzybowy. Kiełbasa była, bo czasami w łapę i do buzi pcham :P (bez żadnych podtekstów :P) Ziemniaki, choć końcówka, też zawsze są...tylko grzybów brakowało, więc po drodze z pracy zajechałem do sklepu. Wiecie ile takie boczniaki kosztują?!? Ponad stówkę! Miały być tylko grzyby, a wyszło jak zawsze :P No panie, normalnie same promocje w tym sklepie były. Danie szybko się robi, dobrze smakuje, godne polecenia
Arek Gie

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cienkiej kiełbasy podwawelskiej
    100 g smalcu wieprzowego
    600 g ziemniaków
    250 g boczniaków
    1 cebula
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    800 ml bulionu grzybowego
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Pieczona kiełbasa w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona kiełbasa w sosie grzybowym 1. Kiełbasę dzielimy na 10 cm kawałki, nacinamy i lekko obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.


    Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do kiełbas.


    Grzyby kroimy w paski. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem przez kilka minut, pod koniec dodając posiekany czosnek i posiekaną natkę.


    Bulion rozrabiamy z mąką i śmietaną. Dodajemy grzyby i wylewamy na ziemniaki i kiełbasy.


    Wszystko zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Ziemniaki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować