Aromatyczna,pachnąca kiełbasa wg braci Kuroni.Tak podaną białą kiełbasę lubia nawet dzieciaki.Pysznie obgotowana,zapieczona,polana aromatycznym sosem.Pyszna
40 min
Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyzki majeranku
5 liści laurowych
60 g miękkiego masła
5 ziarenm ziela angielskiego
3 łyżki mąki
3 łyzki chrzanu
2 peczki koperku
200 ml smietany
głowka czosnku
Pieczona biała kiełbasa w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku.Dodajemy mąkę,energicznie mieszamy.Dodajemy gorący bulion,mieszamy aby nie powstały grudki.Częscią powstałego sosu hartujemy śmietanęi wszystko razem mieszamy.Dodajemy chrzan,koperek,doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
2.Do garnka wrzucamy kiełbasę,zalewamy wodą,wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,całą cebule,majeranek.Gotujemy ok.15 minut na srednim ogniu.
3.Kiełbasę przekładamy do blaszki,obkładamy krążkami cebuli i ząbkami czosnku.Zapiekamy z dwoch stron na rumiano.
Komentarze