Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami będzie idealna. Wystarczyło połączyć kilka składników by stworzyć wyborne i aromatyczne danie, które na pewno trafi w Wasze gusta.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
600 g ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
300 g mrożonych leśnych grzybów (podgrzybek, prawdziwek)
1 garść suszonych grzybów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2-3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
6 białych kiełbas
Składniki na sos:
2 łyżki roztopionego masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
500 ml bulionu/wywaru grzybowego lub warzywnego
świeży tymianek do dekoracji (opcjonalnie)
Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 20-25 minut. Następnie odcedzamy – wodę, w której gotowały się grzyby zostawiamy, użyjemy jej do przygotowania sosu. Grzyby studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni ° C
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w plasterki.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone grzyby, ugotowane, suszone grzyby, oraz białe kiełbaski. Całość skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i posypujemy solą, pieprzem i przyprawami.
2.Przygotowanie sosu:
W rondelku mieszamy wywar grzybowy z mąką i masłem. Podgrzewamy krótko aż składniki się rozpuszczą i zalewamy sosem danie.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok. 25 minut. Po tym czasie odwracamy kiełbaski na drugą stronę i pieczemy kolejne 25 minut lub do momentu, aż kiełbasy się zrumienią i ziemniaki będą miękkie. Na koniec odkrywamy naczynie i zapiekamy całość jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Komentarze