Mój sposób na wykorzystanie mięsa oraz ziemniaków pozostałych z obiadu. Nic się nie marnuje a nawet z resztek można przygotować pyszne danie.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1-1,2 kg ugotowanych ziemniaków
około 0,5 kg pieczeni w sosie własnym( u mnie z sarniny)
2-3 ugotowane marchewki
4 rydze uduszone na łyżce masła
Natka pietruszki pokrojona
starta gałka muszkatołowa0,5 łyżeczki
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
tymianek 0,5 łyżeczki
majeranek 0,5 łyżeczki
Sól morska do smaku
około 400 g świeżego boczku pokrojonego w cieniutkie długie plastry
9.Pieczeń układam w żaroodpornym naczyniu i piekę około 45 minut w temperaturze 190°C, do zrumienienia boczku.
Z gorącej pieczeni usuwam nici i kroję ostrym nożem w grube plastry.
Porady
Do sporządzenia tego dania można wykorzystać dowolne mięso a nawet kiełbasę.
Komentarze