Pieczeń marszałkowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przeciskamy przez
praskę. Rozmaryn i szałwię siekamy
(kilka listków rozmarynu
odkładamy), mieszamy z czosnkiem
i szczyptą soli. Płat mięsa
nacieramy sokiem z cytryny
i ziołami z czosnkiem, zawijamy
w folię i na godzinę wkładamy
do lodówki.
2.Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy
nicią i rumienimy.
Cebule kroimy w ćwiartki. Mięso
wkładamy do brytfanny i obkładamy
cebulą. Pieczemy w temp.
240 °C ok. 15 minut. Zmniejszamy
temp. do 180 °C i pieczemy
45 minut, podlewając winem lub
rosołem i sosem wymieszanym
z niewielką ilością wody. Mięso
wyjmujemy, usuwamy nici. Razem
z cebulą układamy na półmisku.
3.Sos z pieczenia mieszamy ze
śmietaną i rozmarynem. Doprawiamy
do smaku i podgrzewamy,
mieszając (nie gotujemy).
Sos podajemy w sosjerce lub
polewamy nim mięso.
Komentarze