Pieczeń marszałkowska

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pieczeń dobra jak i na przyjęcie jak i na obiadek w gronie rodzinnym.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Mięso wieprzowe (lub cięlęcina): 1 kilogram
    - czosnek: 3 ząbki
    - cebula: 3 sztuki
    - wino (1/2 szklanki białego wina, lub lekkiego buliony grzybowego z kostki): 0.5 szklanki
    - rozmaryn (garść): 3 łyżki
    - szałwia: 1 szczypta
    - Tłuszcz: 4 łyżki
    - cytryna (sok z cytryny): 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - sos (1 opakowanie sosu do pieczeni): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń marszałkowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez
    praskę. Rozmaryn i szałwię siekamy
    (kilka listków rozmarynu
    odkładamy), mieszamy z czosnkiem
    i szczyptą soli. Płat mięsa
    nacieramy sokiem z cytryny
    i ziołami z czosnkiem, zawijamy
    w folię i na godzinę wkładamy
    do lodówki.
  • 2. Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy
    nicią i rumienimy.
    Cebule kroimy w ćwiartki. Mięso
    wkładamy do brytfanny i obkładamy
    cebulą. Pieczemy w temp.
    240 °C ok. 15 minut. Zmniejszamy
    temp. do 180 °C i pieczemy
    45 minut, podlewając winem lub
    rosołem i sosem wymieszanym
    z niewielką ilością wody. Mięso
    wyjmujemy, usuwamy nici. Razem
    z cebulą układamy na półmisku.
  • 3. Sos z pieczenia mieszamy ze
    śmietaną i rozmarynem. Doprawiamy
    do smaku i podgrzewamy,
    mieszając (nie gotujemy).
    Sos podajemy w sosjerce lub
    polewamy nim mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować