Domowe marynowane pieczarki

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Są pyszne a ich przygotowanie wcale nie tak trudne jak się wydaje. Zaletą ich jest to, że możemy je przygotować o każdej porze roku i mieć parę słoiczków w domowej spiżarni np. na sos tatarski.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 słoiki 400 – 450 ml
    2 kg drobnych pieczarek
    2 średniej wielkości marchewki
    ziarna gorczycy
    ziele angielskie
    1-2 średniej wielkości cebule

    zalewa / marynata :

    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    2 łyżki cukru – kopiaste
    1 łyżka soli – kopiasta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Domowe marynowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zalewy - marynaty gotujemy od momentu zagotowania przez 5 minut.

    Do każdego słoika dodać na dno po plasterku lub dwa obranej cebuli, po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz kilka plasterków obranych marchewek, a następnie nakładamy oczyszczone pieczarki mocno je upychając w środku. Gotowe słoiki z pieczarkami zalewamy zalewą i mocno zakręcamy. Kolejno pasteryzujemy słoiczki 10 -15 min. od zawrzenia wody.

Porady

Ps. By nie wyszły Wam słoiczki do połowy, to przed włożeniem pieczarek do słoików, przełóżcie je do dużego garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie łyżkę soli i łyżkę octu i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie je ok. 5 minut. Tak lekko obgotowane pieczarki dajcie do przygotowanych słoików, zalejcie zalewą i pasteryzujcie. Słoiczki wyjdą pełne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.34 (362 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczarki marynowane

To może cię zainteresować