Marynowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby umyć, oczyścić, gotować 10 minut w posolonym wrzątku. Osączyć na sitku. Umytą i oczyszczoną marchewkę pokroić w plasterki, cebulę pokroić w wiórka. Do wyparzonych słoików włożyć grzyby razem z dwoma listkami laurowymi, 2 ziarnkami ziela angielskiego, płaską łyżeczką gorczycy i kilkoma plasterkami marchewki.
2.Zalewa octowa: do garnka wlać ocet, wodę, cukier i cebulę pokrojoną w wiórka. Zagotować. Tak przygotowaną marynatą zalać grzyby, zakręcić. Słoiki przełożyć do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą na 3/4 wysokości słoików i gotować 10 -15 minut. Gotowe słoiki postawić na ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze