Marynowane pieczarki

  • wyświetlono: 3435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Moja propozycja na marynowane grzybki- prosta i smaczna, sprawdzona receptura.

IMG_1607 — kopia

Składniki

na 6-7 0,5 litrowych słoików

3 kg pieczarek
2 marchewki
cebula czerwona
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca
8 łyżek cukru
pół litra octu
1,5 litra wody
łyżeczka soli












Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane pieczarki

  • zalewa do pieczarek1. Grzyby umyć, oczyścić, gotować 10 minut w posolonym wrzątku. Osączyć na sitku. Umytą i oczyszczoną marchewkę pokroić w plasterki, cebulę pokroić w wiórka. Do wyparzonych słoików włożyć grzyby razem z dwoma listkami laurowymi, 2 ziarnkami ziela angielskiego, płaską łyżeczką gorczycy i kilkoma plasterkami marchewki.
  • słoiki zagotować2. Zalewa octowa: do garnka wlać ocet, wodę, cukier i cebulę pokrojoną w wiórka. Zagotować. Tak przygotowaną marynatą zalać grzyby, zakręcić. Słoiki przełożyć do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą na 3/4 wysokości słoików i gotować 10 -15 minut. Gotowe słoiki postawić na ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwildania_dla_urodysezonowe_przysmakigrzyby

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

Dodane przez: JustKuchcik

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

Oryginalne pikle z grzybów, warzyw...

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

Papryka marynowana

Dodane przez: bogusia82

Papryka marynowana

Każdego roku marynuję paprykę,...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

Opieńki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Opieńki marynowane

W tym roku opieńki pojawiły się...

Pomidorki marynowane

Dodane przez: Goszka

Pomidorki marynowane

Większość warzyw nadaje się do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE