Marynowane pieczarki

4.5 (157 ocen)

Moja propozycja na marynowane grzybki- prosta i smaczna, sprawdzona receptura.

Składniki:

  • na 6-7 0,5 litrowych słoików

    3 kg pieczarek
    2 marchewki
    cebula czerwona
    liście laurowe
    ziele angielskie
    gorczyca
    8 łyżek cukru
    pół litra octu
    1,5 litra wody
    łyżeczka soli












Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa do pieczarek 1. Grzyby umyć, oczyścić, gotować 10 minut w posolonym wrzątku. Osączyć na sitku. Umytą i oczyszczoną marchewkę pokroić w plasterki, cebulę pokroić w wiórka. Do wyparzonych słoików włożyć grzyby razem z dwoma listkami laurowymi, 2 ziarnkami ziela angielskiego, płaską łyżeczką gorczycy i kilkoma plasterkami marchewki.
  • słoiki zagotować 2. Zalewa octowa: do garnka wlać ocet, wodę, cukier i cebulę pokrojoną w wiórka. Zagotować. Tak przygotowaną marynatą zalać grzyby, zakręcić. Słoiki przełożyć do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą na 3/4 wysokości słoików i gotować 10 -15 minut. Gotowe słoiki postawić na ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.34 (362 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczarki marynowane

To może cię zainteresować