Perfekcyjna beza Pavlova

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna beza Pavlova: śnieżnobiała, z zewnątrz chrupiąca, w środku z pianką. Do tego lekki nieprzesłodzony krem i masa świeżych owoców. Nie ma lepszego deseru.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 bezę o średnicy około 24cm:

    Beza:
    7 białek w temp. Pokojowej (1 białko o wadze około 30g)
    350g drobnego cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    200ml śmietanki 36% schłodzonej
    250g schłodzonego mascarpone
    1 łyżka cukru pudru

    Owoce: warto dać kwaskowate jak granat, porzeczka, borówki dla przełamania smaku, maliny, brzoskwinia, winogrono, marakuja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Pavlova

Perfekcyjna beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę, aż zaczną powstawać tzw. „Chmurki”
  • 2. Dodawać cukier łyżka po łyżce ubijając na najwyższych obrotach. Cukier dodawać w odstępach 2 min.
  • 3. Po dodaniu całego cukru zebrać masę ze ścianek, żeby całość dokładnie się ubiła, a cukier rozpuścił. Ubijać jeszcze kilka minut, aż między palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Beza ma być sztywna i lśniąca.
  • 4. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • 5. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o wybranej średnicy. Odwrócić papier żeby nie zostawił śladów ołówka na bezie podczas pieczenia. Wyłożyć bezę na papier i całość z boków podciągnąć łyżką do góry, aby utworzyć charakterystyczny kształt. W środku zrobić niewielki dołek na krem i owoce
  • 6. Bezę suszyć 4 godz. w 85-90 stopniach na funkcji termoobieg. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, wystudzić, zostawić bezę na noc w zamkniętym piekarniku lub przygotować od razu do podania.
  • 7. Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Rozprowadzić krem we wgłębienia bezy. Nałożyć owoce wg uznania

Porady

Bezę należy suszyć długo w niskiej temperaturze, dzięki temu ma śnieżnobiały kolor. Jeśli ustawimy piekarnik na zbyt wysoką temperaturę beza przyrumieni się już na początku i nie będzie miała śnieżnobiałego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować