BEZA PAVLOVA

  • wyświetlono: 211 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chrupka z zewnątrz, idealna pianka wewnątrz, z pysznym kremem śmietanowym i owocami

IMG_20190707_173458_367
  • 10 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

6 białek
szczypta soli
30 dag cukru do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
wierzch;
500 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie serka mascarpone
owoce do dekoracji: maliny, borówki, kiwi, winogrona, porzeczki
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

BEZA PAVLOVA

  • 1. Białka ubijamy z solą. W połowie ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru- ok. minuty, dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę cukru. Ubijamy tak, aż do ukończenia cukru. Masa jest lśniąca, sztywna. Następnie dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy szpatułką.
    Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg ( od talerza, garnka) średnica 23 cm. Papier odrysowaniem kładziemy na spód, aby nie odbił się ołówek czy długopis na bezie. Szpatułką wykładamy bezę na papier, nadajemy jej kształt. Środek bezy robię niższy, boki ,,wyciągam" łyżką ku górze. Niższy środek będzie dobrą foremka do masy śmietanowej z owocami.
    Piekarnik nagrzewamy do 150 st., grzanie góra- dół .Do nagrzanego piekarnika wstawiamy bezę, podsuszamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. suszymy jeszcze 2,5 godz. Ostatnie 10 minut zmieniam grzanie piekarnika na sam dól, aby bardziej podpiec spód bezy.Po tym czasie bezę studzimy w zamkniętym piekarniku.
    Wystudzoną bezę przekładamy na naczynie w jakim chcemy ją podać.
    Śmietanę ubijamy z mascarpone na sztywno, delikatnie dosładzamy, dodajemy sok z cytryny. Gotową masę wykładamy na zagłębienie w bezie, wykładamy owoce. Najlepiej smakuje godzinę po przygotowaniu.

Porady

RADY: Cukier zaczynam dodawać do ubijanych białek w połowie ubijania, po to aby nie przebić ,,białek" . Po dodaniu cukru białek nie da się przebić, masa będzie idealna.
Podczas pieczenia i suszenia nie otwieram piekarnika, nie zaglądam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaowocepavlovatort pavlovapavlova z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik Pavlova

Dodane przez: ankad21

Torcik Pavlova

Ulubione ciasto moich dzieciaków...

Pavlova z galaretką grejpfrutową

Dodane przez: 2milutka

Pavlova z galaretką grejpfrutową

Krucha i dostojna słodka beza w...

owocowa beza

Dodane przez: aktak

Owocowa beza

Przepis dostałam od Mamusi, jest...

Beza

Dodane przez: Rudziutka33

Beza

Pyszna chrupiaca delikatna slodycz...

Mini pavlova pinacolada

Dodane przez: anamarisworld

Mini pavlova pinacolada

Mini pavlova pinacolada

beza

Dodane przez: egelina

Beza jagodowa

Słodka ale bardzo pyszna.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE