BEZA PAVLOVA

3 (1 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Chrupka z zewnątrz, idealna pianka wewnątrz, z pysznym kremem śmietanowym i owocami

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 białek
    szczypta soli
    30 dag cukru do wypieków
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru pudru
    wierzch;
    500 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 opakowanie serka mascarpone
    owoce do dekoracji: maliny, borówki, kiwi, winogrona, porzeczki
    listki mięty
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza Pavlova

Beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą. W połowie ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru- ok. minuty, dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę cukru. Ubijamy tak, aż do ukończenia cukru. Masa jest lśniąca, sztywna. Następnie dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy szpatułką.
    Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg ( od talerza, garnka) średnica 23 cm. Papier odrysowaniem kładziemy na spód, aby nie odbił się ołówek czy długopis na bezie. Szpatułką wykładamy bezę na papier, nadajemy jej kształt. Środek bezy robię niższy, boki ,,wyciągam" łyżką ku górze. Niższy środek będzie dobrą foremka do masy śmietanowej z owocami.
    Piekarnik nagrzewamy do 150 st., grzanie góra- dół .Do nagrzanego piekarnika wstawiamy bezę, podsuszamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. suszymy jeszcze 2,5 godz. Ostatnie 10 minut zmieniam grzanie piekarnika na sam dól, aby bardziej podpiec spód bezy.Po tym czasie bezę studzimy w zamkniętym piekarniku.
    Wystudzoną bezę przekładamy na naczynie w jakim chcemy ją podać.
    Śmietanę ubijamy z mascarpone na sztywno, delikatnie dosładzamy, dodajemy sok z cytryny. Gotową masę wykładamy na zagłębienie w bezie, wykładamy owoce. Najlepiej smakuje godzinę po przygotowaniu.

Porady

RADY: Cukier zaczynam dodawać do ubijanych białek w połowie ubijania, po to aby nie przebić ,,białek" . Po dodaniu cukru białek nie da się przebić, masa będzie idealna. Podczas pieczenia i suszenia nie otwieram piekarnika, nie zaglądam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować