beza pavlova

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

zachwyci każdego

45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

beza:
4 białka,
200 g drobnego cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
Krem:
250ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone,
1-2 łyżki cukru pudru
2 brzoskwinie lub nektarynki
kawałek czekolady
kilka suszonych żurawin

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

beza pavlova

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier (najlepiej po łyżce) i ubijamy na lśniącą pianę, na koniec dodajemy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny..

    2. Ubite białka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu, łyżką zrobić wzory, podciągając bezę od dołu do góry.

    3. Piekarnik nastaw na 150 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 110 stopni i susz bezę przez 100 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (jeśli wyjmiesz z piekarnika będzie gumiasta w środku).
    Gotową bezę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2 tygodnie.
    4. Krem najlepiej przygotuj przed samym podaniem bezy :
    ubij śmietanę na sztywno, dodaj stopniowo serek i chwilę ubij, wyłóż na środek bezy.
    Udekoruj owocami, według uznania, na koniec posyp wiórkami z czekolady oraz suszona żurawiną

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezapavlovabeza z owocami
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0t0jpbx

Dodane przez: KuchniaPoli

Beza francuska klasyczna

Beza klasyczna biała i lekka jak...

Mini Pavlova

Dodane przez: Iwona75

Mini Pavlova

Bezowe ciastko, bardzo różniące...

Mini Pavlova

Dodane przez: Reniutka

Mini Pavlova

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy...

Pavlova

Dodane przez: Kuchnia w opałach

Pavlova

Rozkosz dla podniebienia

Dodane przez: Polish Wife Turkish Husband

PAVLOVA

Beza nad bezami. Idealnie chrupka...

pavlova

Dodane przez: piranija

Pavlova

To pyszny australijski deser na...