1.Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier (najlepiej po łyżce) i ubijamy na lśniącą pianę, na koniec dodajemy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny..
2. Ubite białka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu, łyżką zrobić wzory, podciągając bezę od dołu do góry.
3. Piekarnik nastaw na 150 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 110 stopni i susz bezę przez 100 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (jeśli wyjmiesz z piekarnika będzie gumiasta w środku).
Gotową bezę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2 tygodnie.
4. Krem najlepiej przygotuj przed samym podaniem bezy :
ubij śmietanę na sztywno, dodaj stopniowo serek i chwilę ubij, wyłóż na środek bezy.
Udekoruj owocami, według uznania, na koniec posyp wiórkami z czekolady oraz suszona żurawiną
Komentarze