Beza Pavlova

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszny deser, lekki jak chmurka. Na zewnątrz chrupiąca beza, a w środku
delikatna pianka. Wierzch przykryty masą śmietankową z mascarpone i ulubionymi
owocami. To właśnie Pavlova

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 białek
    1,5 szklanki cukru (moja szklanka ma 230 ml)
    1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki octu

    Krem:
    250 ml. śmietanki 30 %
    250 g. serka mascarpone

    dowolne owoce (u mnie winogrona i truskawki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Pavlova

Beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza Pavlova 1. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-25 cm.
    Najlepiej obrysować talerz, lub obręcz od tortownicy. Ja obrysowałam obręcz
    do tortów. Zrobiłam koło o średnicy 24 cm.

    Białka dokładnie oddzielić od żółtek, (możecie też wykorzystać zamrożone białka)
    wbić do miski. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy piana będzie ubita, dodawać po łyżce cukier. Po dodaniu każdej porcji cukru
    chwilę miksować, żeby cukier się rozpuścił. Dopiero wtedy wsypać kolejna łyżkę cukru.
    Po dodaniu całego cukru, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet. Miksować jeszcze chwilę. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
    Całe ubijanie, trwało u mnie 30 minut.
  • Beza Pavlova 2. Gotową pianę wyłożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia, ułożony
    na blaszce od piekarnika. Ja ułożyłam na okrągłej blaszce do pizzy.
    Uformować bezę według narysowanego koła. Boki bezy podnieść szpatułką do góry,
    tak żeby w środku powstało wgłębienie. Można delikatnie środek wygładzić łyżką.
    Blaszkę z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni
    z termoobiegiem. Po włożeniu bezy, od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni
    z termoobiegiem. Suszyć 2 godziny.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić
    w nim bezę do wystudzenia.
    Ja piekłam wieczorem i zostawiłam
    w piekarniku na całą noc.
  • Beza Pavlova 3. Krem śmietankowy wyłożyć na bezę, tuż przed podaniem.

    Przygotowanie kremu.
    Śmietankę ubić, kiedy będzie już gęsta dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać,
    żeby składniki się połączyły.
    Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzoną bezę. Na kremie ułożyć owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować