Beza Pavlova

  • wyświetlono: 227 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wspaniała Beza Pavlova mojego autorstwa. Na każdą okazję. Beza jest słodka więc warto przełamać tę słodycz kwaskowatymi owocami.

B7076395-9FA3-41DE-8FC8-F8357600FA2A
  • 12 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub budyniu
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
świeże owoce (dowolne)
płatki migdałów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Beza Pavlova

  • Beza Pavlova1. 4 białka dodajemy stopniowo jedno po drugim i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce oraz skrobię/budyń. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru w białkach i uzyskania (nadal sztywnej) złocistej piany. Uważać aby jej nie przebić, wówczas beza nam nie wyroście i się rozpłynie.

    Formujemy dowolny kształt na foli do pieczenia i wkładamy do piekarnia nagrzanego do 130 stopni C, funkcja termoobieg. Po 5 min zmniejszamy grzanie do 70 stopni i suszymy przez około 3h.
    Czas suszenia zależy od piekarnia, grubości bezy, formy. Należy obserwować i zaglądać do piekarnika. Gdy beza zacznie zmieniać kolor należy zmniejszyć temperaturę.
    Krem:
    Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone. (możemy posłodzić krem) Na ostudzoną bezę nakładamy krem i dekorujemy dowolnymi owocami. Płatki migdałów prażymy na patelni i posypujemy owoce.
    bezę należy zjeść jeszcze tego samego dnia w przeciwnym razie namoknie i nie będzie aż tak smaczna.
    Życzę smacznego :)
    Pozdrawiam Ania

Porady

Beze suszymy tak długo aż będzie sucha, wszystko zależy od piekarnika. Proszę obserwować jak rośnie :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbezajajaowocewiosnaSŁODYCZEserek mascarponeszybkosmacznieśmietanka 30beza Pavlova
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0t0jpbx

Dodane przez: KuchniaPoli

Beza francuska klasyczna

Beza klasyczna biała i lekka jak...

Mini Pavlova

Dodane przez: Iwona75

Mini Pavlova

Bezowe ciastko, bardzo różniące...

Mini Pavlova

Dodane przez: Reniutka

Mini Pavlova

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy...

Pavlova

Dodane przez: Kuchnia w opałach

Pavlova

Rozkosz dla podniebienia

Dodane przez: Polish Wife Turkish Husband

PAVLOVA

Beza nad bezami. Idealnie chrupka...

pavlova

Dodane przez: piranija

Pavlova

To pyszny australijski deser na...