Beza Pavlova

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniała Beza Pavlova mojego autorstwa. Na każdą okazję. Beza jest słodka więc warto przełamać tę słodycz kwaskowatymi owocami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    200 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub budyniu
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietanki 30%
    świeże owoce (dowolne)
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Słodycze

Beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza Pavlova 1. 4 białka dodajemy stopniowo jedno po drugim i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce oraz skrobię/budyń. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru w białkach i uzyskania (nadal sztywnej) złocistej piany. Uważać aby jej nie przebić, wówczas beza nam nie wyroście i się rozpłynie.

    Formujemy dowolny kształt na foli do pieczenia i wkładamy do piekarnia nagrzanego do 130 stopni C, funkcja termoobieg. Po 5 min zmniejszamy grzanie do 70 stopni i suszymy przez około 3h.
    Czas suszenia zależy od piekarnia, grubości bezy, formy. Należy obserwować i zaglądać do piekarnika. Gdy beza zacznie zmieniać kolor należy zmniejszyć temperaturę.
    Krem:
    Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone. (możemy posłodzić krem) Na ostudzoną bezę nakładamy krem i dekorujemy dowolnymi owocami. Płatki migdałów prażymy na patelni i posypujemy owoce.
    bezę należy zjeść jeszcze tego samego dnia w przeciwnym razie namoknie i nie będzie aż tak smaczna.
    Życzę smacznego :)
    Pozdrawiam Ania

Porady

Beze suszymy tak długo aż będzie sucha, wszystko zależy od piekarnika. Proszę obserwować jak rośnie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Serek Śmietana Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować