Taki obiad przygotujecie dosłownie w 15 minut. Sos jest delikatny w smaku, kremowy, wiosennego charakteru dodajemy mu koperek. Makaron łączmy z sosem tuż przed podaniem.
Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z łososia usuwamy skórę i kroimy go w kostkę o boku 1-1,5cm.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek. Następnie dodajemy łososia i smażymy razem na wolnym ogniu około 5-7 minut. Łososia kilka razy w tym czasie obracamy.
2.Do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. Chwilkę razem gotujemy doprawiając do smaku. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek.
3.Kolejno dodajemy makaron, mieszamy i podajemy na ciepło. Na talerzu danie dekorujemy świeżym koperkiem.
Życzę smacznego :-)
Komentarze