REKLAMA

Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

wyświetlono: 15188 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 1

Taki obiad przygotujecie dosłownie w 15 minut. Sos jest delikatny w smaku, kremowy, wiosennego charakteru dodajemy mu koperek. Makaron łączmy z sosem tuż przed podaniem.

opublikowany: 24.05.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • (3-4 porcje):
    • 300g makaronu penne (rurki),
    • 400g filetu z łososia,
    • 300g śmietany kremówki,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • ½ pęczka koperku,
    • Słodka i ostra papryka,
    • Gałka muszkatołowa,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
Ocena:

(średnia 5 z 201 głosów)

Rodzaj diety:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z łososia usuwamy skórę i kroimy go w kostkę o boku 1-1,5cm.
    Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek. Następnie dodajemy łososia i smażymy razem na wolnym ogniu około 5-7 minut. Łososia kilka razy w tym czasie obracamy.

  • Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym 2. Do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. Chwilkę razem gotujemy doprawiając do smaku. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek.
  • Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym 3. Kolejno dodajemy makaron, mieszamy i podajemy na ciepło. Na talerzu danie dekorujemy świeżym koperkiem.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: łyżeczka

Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym

To danie jest świetną alternatywą dla mięsa mielonego.

kategoria: Dania główne opublikowany: 17.01.2016 | wyświetlono: 103941 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gosia123 IMG_20200810_113957

Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym

Uwielbiam łososia a z tym sosem to niebo w gębie.

kategoria: Dania główne wina opublikowany: 08.08.2013 | wyświetlono: 19679 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: kuchniaodserca kuchniaodserca

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Ja robiłam mintaja, ale można zrobić każdą jedną rybkę z tym sosem

kategoria: Dania główne ryba sos koperkowy opublikowany: 26.11.2014 | wyświetlono: 11089 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE