Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

4.95 (208 ocen)

Taki obiad przygotujecie dosłownie w 15 minut. Sos jest delikatny w smaku, kremowy, wiosennego charakteru dodajemy mu koperek. Makaron łączmy z sosem tuż przed podaniem.

Składniki:

  • (3-4 porcje):
    • 300g makaronu penne (rurki),
    • 400g filetu z łososia,
    • 300g śmietany kremówki,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • ½ pęczka koperku,
    • Słodka i ostra papryka,
    • Gałka muszkatołowa,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.95 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z łososia usuwamy skórę i kroimy go w kostkę o boku 1-1,5cm.
    Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek. Następnie dodajemy łososia i smażymy razem na wolnym ogniu około 5-7 minut. Łososia kilka razy w tym czasie obracamy.

  • Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym 2. Do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. Chwilkę razem gotujemy doprawiając do smaku. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek.
  • Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym 3. Kolejno dodajemy makaron, mieszamy i podajemy na ciepło. Na talerzu danie dekorujemy świeżym koperkiem.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Makaron Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować