Pelustka ukraińska

3.25 (8 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co kryje się pod tą nazwą? To pyszna kapusta z burakami, marchewką w marynacie z octu jabłkowego. Ja dałam czerwoną kapustę dla zdrowia,  ale pelustka ukraińska jest ze zwykłą białą kapustą.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta czerwona 1 szt

    marchewka 2 szt

    buraki 2 szt

    czosnek 4 ząbki

    Zalewa:

    woda 1 l

    sól kamienna 2 łyżki

    cukier trzcinowy 100 g

    ziarna pieprzu kilka

    liść laurowy po jednym do każdego słoika

    ocet jabłkowy 200 ml
Wystaw ocenę:

3.25 (8 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Pelustka ukraińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj wodę, dodaj składniki marynaty i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Pokrój kapustę na średniej wielkości kawałki. Obrane marchewki pokrój na plasterki, czosnek w płatki. Buraki pokrój w małe plasterki. W czystych, suchych słoikach lub ceramicznych pojemnikach ułóż przygotowane warzywa warstwami.
    Do schłodzonej marynaty wlej ocet i zamieszaj. Warzywa zalej marynatą, przykryj pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po dwóch dniach kapusta nabierze ciemno-różowego koloru będzie gotowa do spożycia. Przechowuj w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować