Co kryje się pod tą nazwą? To pyszna kapusta z burakami, marchewką w marynacie z octu jabłkowego. Ja dałam czerwoną kapustę dla zdrowia, ale pelustka ukraińska jest ze zwykłą białą kapustą.
Pelustka ukraińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj wodę, dodaj składniki marynaty i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Pokrój kapustę na średniej wielkości kawałki. Obrane marchewki pokrój na plasterki, czosnek w płatki. Buraki pokrój w małe plasterki. W czystych, suchych słoikach lub ceramicznych pojemnikach ułóż przygotowane warzywa warstwami.
Do schłodzonej marynaty wlej ocet i zamieszaj. Warzywa zalej marynatą, przykryj pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po dwóch dniach kapusta nabierze ciemno-różowego koloru będzie gotowa do spożycia. Przechowuj w lodówce.
Komentarze