Ukraińska codzienność. Barszcz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mieszkając na Ukrainie widzę diametralną różnicę pomiędzy krajami europejskimi, a ziemiami Rusi Kijewskiej. Wcześniejsze wizyty w tym kraju kończyły się na krótkich odwiedzinach u teściów. Lockdown sprowadził mnie na tą ziemię na stałe. Jak każde Państwo na świecie tak i Ukraina bardzo ucierpiała przez pandemie, ale przede wszystkim prości ludzie. Ceny są niebotyczne i tylko jakbym miała okazję z chęcią bym jeździła do Polski chociażby na zakupy. Barszcz jest niezwykle ważny dla Ukraińców. Chodź przepisów jest tyle ile ludzi nigdy nie smakuje źle. Lecz zazwyczaj jest bardzo ubogi w smaku i zajadają go dużą ilością chleba. Zresztą jak wszystko, bo w Polsce jemy chleb tam gdzie pasuje smakowo, a nie do wszystkiego jak ukraincy w roli zapychacza. Mówią, że barszcz musi być taki że jak postawisz w garnku łyżkę to nie upadnie. Zapraszam Was na moja wersję przepisu na barszcz ukraiński!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 2 litry bulionu warzywnego

    * 6 buraków, upieczone w piekarniku

    * 1 marchewka

    * 1 cebula

    * pół jabłka

    * 3 ząbki czosnku

    * 2-3 suszone grzyby

    * małe fasolki białe, 1 puszka lub suszona, namoczona i ugotowana

    * 6 małych ziemniaków

    * 1/4 główki kapusty

    * 2 łyżki masła

    * 1 łyżka oleju

    * 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

    * 1-2 łyzki octu winnego

    * sól, pieprz, lubczyk, majeranek

    * śmietana, koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Ukraińska codzienność. barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz 1. Podgrzej bulion. Namocz grzyby w paru łyżkach wody. Rozgrzej patelnie dodaj olej. Pokrój cebulę i duś do zeszklenia.

    *

    Zetrzyj na tarce na dużych oczkach pieczone buraki, marchewkę oraz czosnek. Poszatkuj kapustę. Dodaj do cebuli warzywa, koncentrat, masło i smaż na słabym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj ocet i wymieszaj.

    *

    Obierz ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do bulionu. Dorzuć również do garnka zawartość patelni, grzyby oraz pół jabłka. Gotuj do gotowości ziemniaków.

    *

    Następnie dopraw solą, pieprzem, lubczykiem i majerankiem. Jeżeli twoje buraki nie były dość słodkie dodaj łyżeczkę cukru. Przepłucz fasolkę pod zimną wodą i dodaj do zupy.

    *

    Serwuj z kleksem śmietany, świeżym koperkiem i pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować