Sałatka ukraińska

3.89 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Myślę, że barszcz ukraiński każdy zna. Moja sałatka to taki barszcz ukraiński na sucho. Bardzo smaczna sałatka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
    słoik ok 400 ml buraków gotowanych i startych na grubych oczkach
    puszka białej fasoli
    3 łyżki oleju lnianego
    2 łyżki octu jabłkowego
    mała szalotka
    sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    8 pomidorków koktajlowych
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 łyżki majonezu
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3.89 (9 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ukraińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą fasolę przepłukać na sicie i osączyć.
    Buraczki ze słoika dobrze odcisnąć z soku. Najlepiej na sicie.
    Kapustę pekińską drobno pokroić i wymieszać z buraczkami ze słoika, białą fasolą i bardzo drobno pokrojoną szalotką.
    Jeśli nie mamy gotowych buraczków w słoiczku, to oczywiście można buraki po prostu ugotować lub upiec i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Dodać olej lniany i ocet jabłkowy, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Można wcześniej odłożyć 2 łyżki fasoli do dekoracji.
    Sałatkę przełożyć do salaterki i na wierzchu ułożyć połówki małych pomidorków oraz pokrojone na plasterki lub ćwiartki jajka.
    Porobić jeszcze kleksy z majonezu. Głównie na jajkach. Oprószyć solą i pieprzem czarnym do smaku.
    Udekorować listkami natki pietruszki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować