Sałatka ukraińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą fasolę przepłukać na sicie i osączyć.
Buraczki ze słoika dobrze odcisnąć z soku. Najlepiej na sicie.
Kapustę pekińską drobno pokroić i wymieszać z buraczkami ze słoika, białą fasolą i bardzo drobno pokrojoną szalotką.
Jeśli nie mamy gotowych buraczków w słoiczku, to oczywiście można buraki po prostu ugotować lub upiec i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać olej lniany i ocet jabłkowy, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Można wcześniej odłożyć 2 łyżki fasoli do dekoracji.
Sałatkę przełożyć do salaterki i na wierzchu ułożyć połówki małych pomidorków oraz pokrojone na plasterki lub ćwiartki jajka.
Porobić jeszcze kleksy z majonezu. Głównie na jajkach. Oprószyć solą i pieprzem czarnym do smaku.
Udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego
Komentarze