Pełnoziarniste bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Jedne z moich ulubionych…. Idealnie sprawdzają się do domowych burgerów.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 dag mąki wrocławskiej,
    25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000),
    250 ml ciepłej wody,
    1 łyżeczka soli,
    15 g świeżych drożdży,
    2 łyżki oliwy,
    2 łyżki czarnuszki lub innych ulubionych dodatków,
    1 białko jajka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery

Pełnoziarniste bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać do miski oba rodzaje mąki, aby ją napowietrzyć. Otręby z sitka wsypać z powrotem. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Dodać sól i oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto przez około 5 minut.
  • 2. Miskę przykryć folią lub ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i uformować 4 okrągłe bułki. Położyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na kolejne 30 minut.
  • 4. Po tym czasie wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym białkiem, posypać ziarnami czarnuszki.
  • 5. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 20 minut. Przestudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka pełnoziarnista Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować