Pełnoziarniste bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać do miski oba rodzaje mąki, aby ją napowietrzyć. Otręby z sitka wsypać z powrotem. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Dodać sól i oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto przez około 5 minut.
2.Miskę przykryć folią lub ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i uformować 4 okrągłe bułki. Położyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na kolejne 30 minut.
4.Po tym czasie wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym białkiem, posypać ziarnami czarnuszki.
5.Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 20 minut. Przestudzić na kratce.
Komentarze