pełnoziarniste bułki do hamburgerów

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Są pulchne i smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 55 g masła
    35 g drożdży świeżych
    220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    340 g mąki pszennej zwykłej
    1,5 łyżeczki soli
    szklanka mleka + do posmarowania bułeczek
    0,5 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery

Pełnoziarniste bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło podgrzewamy wraz z mlekiem i wodą w mikrofalówce, aż będzie mocno ciepłe. Dosypujemy cukier, dodajemy pokruszone drożdże i 2-3 łyżki mąki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn i jajko i miksujemy lub zagniatamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i odkładamy na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 min (powinny się pięknie zbrązowić)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować