Uwielbiam młodą kapustę, zwłaszcza duszoną, podaną do ziemniaków. Jest jednak wiele pysznych sposobów na jej podanie. Jednym z nich jest pęczotto z jej dodatkiem. Do tego aromatyczny boczek i otrzymujemy szybki, pyszny sezonowy obiadek.
Pęczotto z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony przysmażamy w garnku do momentu wytopienia się z niego tłuszczu. Do tak przygotowanego dodajemy drobno pokrojoną cebulę.
2.Całość smażymy razem około 3 minuty, by cebula stała się szklista. Po tym czasie do boczku wsypujemy kaszę. Obsmażamy ją około 3-4 minuty.
3.Następnie całość podlewamy winem. Gdy alkohol wyparujemy danie stopniowo podlewamy bulionem.
4.Między czasie kapustę drobno kroimy.
Gdy kasza wchłonie cały płyn dodajemy do niej kapustę. Całość gotujemy jeszcze, często mieszając około 5 minut, tak by kapusta zmiękła.
Danie doprawiamy do smaku, łączymy z posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Komentarze