Pęczotto z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Uwielbiam młodą kapustę, zwłaszcza duszoną, podaną do ziemniaków. Jest jednak wiele pysznych sposobów na jej podanie. Jednym z nich jest pęczotto z jej dodatkiem. Do tego aromatyczny boczek i otrzymujemy szybki, pyszny sezonowy obiadek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 220 gram kaszy pęczak,
    • 500 gram młodej kapusty,
    • 180 gram wędzonego boczku,
    • 1 cebula,
    • 70 ml białego wina,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Sól do smaku
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie cebuli do boczku 1. Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony przysmażamy w garnku do momentu wytopienia się z niego tłuszczu. Do tak przygotowanego dodajemy drobno pokrojoną cebulę.
  • dodanie kaszy 2. Całość smażymy razem około 3 minuty, by cebula stała się szklista. Po tym czasie do boczku wsypujemy kaszę. Obsmażamy ją około 3-4 minuty.
  • dodanie bulionu 3. Następnie całość podlewamy winem. Gdy alkohol wyparujemy danie stopniowo podlewamy bulionem.
  • dodanie kapusty 4. Między czasie kapustę drobno kroimy.
    Gdy kasza wchłonie cały płyn dodajemy do niej kapustę. Całość gotujemy jeszcze, często mieszając około 5 minut, tak by kapusta zmiękła.
    Danie doprawiamy do smaku, łączymy z posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kasza pęczak Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować