Pasztet z jabłkową galaretką

4.48 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pasztet z kilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa na pasztet:
    500 g łopatki wieprzowej
    350g mięsa wołowego na pieczeń
    200 g surowego boczku
    100 g wątróbki z indyka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kilka suszonych grzybów
    2 liście z pora około 10 cm
    1 cebula
    4 kulki ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    5 kulek czarnego pieprzu
    5 kulek czerwonego pieprzu
    2 łyżeczki soli
    1 czerstwa bułka
    2 jajka
    Przyprawy:
    0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    0,5 łyżeczki majeranku
    0,5 łyżeczki tymianku
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soli
    1 cebula
    1 płaska łyżka masła klarowanego
    Galaretka:
    300 ml soku jabłkowego
    17 g żelatyny
    1 jabłko
    1 łyżeczka masła klarowanego
    tymianek
    30 ml soku jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.48 (142 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z jabłkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia. W osobnym garnku gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątróbkę. Do gorącego wywaru włożyć bułkę i całość odłożyć do ostudzenia. Mięso,wątróbkę,bułkę i warzywa oprócz pora dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, zrumienioną cebulkę na maśle, żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z mięsną masą. Jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha dolać trochę wywaru z mięsa. Przełożyć do formy keksówki 25*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach góra-dół 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić.
    Jabłko obrać i podzielić na 8 części. Podsmażyć z dwóch stron na maśle. Oprószyć lekko tymiankiem podlać sokiem jabłkowym i dusić aż jabłka będą al dente. Ostudzić, zimne ułożyć na pasztecie.
    Do 50 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić by napęczniała. Resztę soku zagotować zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Odłożyć do schłodzenia i lekko tężejącą galaretkę wylać na pasztet.

Porady

* Ilość przypraw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak mocno lubimy doprawione.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować