Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Pasztet z łososia jest bardzo smaczny, ma niezwykle aksamitną strukturę. Dekoracja zatopiona w galaretce sprawia, że jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • łosoś – 500 g
    bułka tarta – 3 łyżki
    mleko – 4 łyżki
    masło – 3 łyżki
    sól morska - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
    jajka - 2 sztuki

    PONADTO:

    bulion drobiowy – 300 ml
    żelatyna – 1 łyżka
    cienki szczypiorek do dekoracji
    płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Pasztet

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę tartą zalać lekko podgrzanym mlekiem i odstawić na 15 minut.
    Łososia przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i bardzo dokładnie rozdrobnić. Dodać namoczoną bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, miękkie masło i zmiksować na jednolitą masę.
  • 2. Foremkę keksową o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę rybną i wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony pasztet odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Bulion drobiowy podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestygnięcia. Pasztet udekorować szczypiorkiem i płatkami migdałów, zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Następnie pasztet wyjąć z foremki i delikatnie odklejając papier do pieczenia przełożyć na półmisek. Podawać pokrojony na grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Kolacja

Podobne przepisy

4.48 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować