Pasztet z kurczaka jest bardzo smaczny przez to często go przygotowuję, w dodatku aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Dzisiaj wersja z grzybami leśnymi, polecam.
2 godz.
Składniki:
1 kg ćwiartek z kurczaka
1 duża cebula
1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera
5 dkg suszonych grzybów
25 dkg wątróbki z kurczaka
1 łyżka masła
około 2 litry wody
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania
1 kostka rosołowa
2 czerstwe, małe bułki
1 łyżeczka soli, płaska łyżeczka pieprzu w proszku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
2 łyżki magi do smaku
3 ząbki czosnku
Pasztet z kurczaka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki kurczaka myjemy, przecinamy na pół, wkładamy do dużego garnka z liściem laurowym, zielem, pieprzem, kostką rosołową i całą jarzyną. Zalewamy wodą, Doprawiamy wywar solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, zakręcamy gaz, pozostawiamy na 2 godziny aż namiękną.
Cebulę drobno pokrojoną, podpiekamy z wątróbką na maśle aż wszystko będzie miękkie.
Mięso i jarzynę wyjmujemy z garnka, obieramy mięso od kości. W wywarze moczymy czerstwe bułki i je później wyciskamy.
Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ).
2.Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy folią aluminiową, wykładamy pasztet i wyrównujemy ją.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 45 minut.
3.Pasztet wyciągamy z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy go z formy i kroimy na kawałki. Polecam podać go z pieczywem i dobrą musztardą. Smacznego.
Komentarze