Pasztet wieprzowy z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny pasztet na śniadanie i kolację. Idealny na świąteczny stół i nie tylko. . Polecam.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    30 dkg wątróbki drobiowej
    30 dkg boczku wędzonego w plastrach
    8 jaj
    1 cebula
    2 czerstwe bułki
    2 listki laurowe
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól.pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet wieprzowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę opłukać , ugotować w osolonej wodzie z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić wątróbkę drobiową. Mięso wyjąć, w wywarze namoczyć bułki. Jajka 6 szt .ugotować na twardo, ostudzić , obrać. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.Mięso i cebulę zemleć, dodać 2 jajka , odciśniętą bułkę, sól.pieprz, gałkę muszkatołową. Masę wyrobić. Przygotować formę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem. Na środku formy umieścić kominek również wysmarować tłuszczem. Formę wyłożyć plastrami boczku tak aby wystawały poza brzegi formy. Nałożyć nieco masy, na masę ułożyć gotowane jajka, przykryć resztą masy a następnie całość masy przykryć plastrami boczku. Piec w piekarniku około 1 godz w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować