Pasztet wieprzowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę opłukać , ugotować w osolonej wodzie z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić wątróbkę drobiową. Mięso wyjąć, w wywarze namoczyć bułki. Jajka 6 szt .ugotować na twardo, ostudzić , obrać. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.Mięso i cebulę zemleć, dodać 2 jajka , odciśniętą bułkę, sól.pieprz, gałkę muszkatołową. Masę wyrobić. Przygotować formę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem. Na środku formy umieścić kominek również wysmarować tłuszczem. Formę wyłożyć plastrami boczku tak aby wystawały poza brzegi formy. Nałożyć nieco masy, na masę ułożyć gotowane jajka, przykryć resztą masy a następnie całość masy przykryć plastrami boczku. Piec w piekarniku około 1 godz w 180 stopniach.
Komentarze