Pasztet mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa myjemy kroimy na kawałki i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięs obsmażamy cebulę pokrojoną w plastry i dodajemy do garnka z mięsem. Podlewamy wodą, dokładamy liście i ziele. Dusimy około 30/40 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso a do sosu wkładamy pokrojoną w plastry bułkę. Bułka powinna wypić cały sos. Wątróbkę obgotowujemy w niesolonej wodzie około 20 minut.
2. Mięsa, cebulę, bułkę i wątróbkę przekręcamy przez maszynkę 3 razy. Teraz dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Brytfankę albo wykładamy papierem do pieczenia albo pokrojoną w cienkie plastry słoninką, obsypujemy bułką tartą w przypadku słoninki i wykładamy mięso. Wygładzamy. Pieczemy przez 90 minut w 200 stopniach. Niebo w gębie. Zawsze kawałek zamrażam na później
Komentarze