Pasztet mięsny

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jest przepyszny.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 250g wieprzowiny
    250g wołowiny
    250g mięsa z indyka
    250g podgardla
    100g wątróbki drobiowej
    2 jajka
    2 cebule
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    sól/pieprz
    1/4 bułki paryskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet mięsny 1. Mięsa myjemy kroimy na kawałki i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięs obsmażamy cebulę pokrojoną w plastry i dodajemy do garnka z mięsem. Podlewamy wodą, dokładamy liście i ziele. Dusimy około 30/40 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso a do sosu wkładamy pokrojoną w plastry bułkę. Bułka powinna wypić cały sos. Wątróbkę obgotowujemy w niesolonej wodzie około 20 minut.
  • 2. Mięsa, cebulę, bułkę i wątróbkę przekręcamy przez maszynkę 3 razy. Teraz dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Brytfankę albo wykładamy papierem do pieczenia albo pokrojoną w cienkie plastry słoninką, obsypujemy bułką tartą w przypadku słoninki i wykładamy mięso. Wygładzamy. Pieczemy przez 90 minut w 200 stopniach. Niebo w gębie. Zawsze kawałek zamrażam na później
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować