Pasztet mięsny

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Często gości w moim domu, jest idealny na kanapki. Polecam pieczenie pasztetu nie tylko od święta ;)

  • 2 godz.

Składniki:



  • łopatka 1/2 kg,
    brzuch 1/2 kg,
    wątroba 1/2 kg,
    3 ziela angielskie,
    2 liście laurowe,
    2 marchewki,
    1 cebula,
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
    sól,
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet mięsny 1. Łopatkę i brzuch kroimy w grubszą kostkę.
  • Pasztet mięsny 2. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzątku dodajemy mięso, obraną marchewkę i cebulę, ziele i liść angielski. Całość gotujemy 30 minut. Po wyjęciu mięso i warzywa studzimy.
  • Pasztet mięsny 3. Za pomocą maszynki mielimy mięso, warzywa oraz wątrobę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Pasztet mięsny 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę mięsną. Całość pieczemy około godziny, do momentu aż góra się zarumieni i brzegi pasztetu będą odchodziły od foremki. Życzę smacznego :)

Porady

Pasztet podałam z konfiturą z czerwonej cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować