Pasztet mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę i brzuch kroimy w grubszą kostkę.
2.W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzątku dodajemy mięso, obraną marchewkę i cebulę, ziele i liść angielski. Całość gotujemy 30 minut. Po wyjęciu mięso i warzywa studzimy.
3.Za pomocą maszynki mielimy mięso, warzywa oraz wątrobę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę mięsną. Całość pieczemy około godziny, do momentu aż góra się zarumieni i brzegi pasztetu będą odchodziły od foremki. Życzę smacznego :)
Komentarze