Duszona pręga wołowa

  • wyświetlono: 28859 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pręga wołowa to najlepsze mięso jakie istnieje. Oczywiście moim skromnym zdaniem. Dobrze uduszona pręga wołowa jest po prostu cudowna. To mięso, które potrzebuje tylko soli, pieprzu i cebuli. Pręga wołowa może być podawana z kaszą lub z tłuczonymi ziemniakami. Dodatkowo pręga wołowa świetnie smakuje podana z sezonowymi surówkami.

Gospodyni
  • 180min

Składniki

1 kg pręgi wołowej
3 cebule
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Duszona pręga wołowa

  • 1. Na początek pręga wołowa powinna być umyta, oczyszczona i pokrojona na kawałki gulaszowe. Następnie pręgę wołową smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Potem mięso przekładamy do garnka. Następnie cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni po smażeniu mięsa. Potem dokładamy do garnka z mięsem i dolewamy wody na około 3/4 wysokości mięsa w garnku. Następnie pręga wołowa powinna być doprawiona solą i pieprzem. Następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Pręga wołowa powinna być duszona przez około 2 godzin. Podczas duszenia pręgi wołowej cebula się rozpadnie tworząc cudowny sos.

Pręga wołowa – co zrobić z pręgi wołowej?

Wspomniana pręga wołowa jest niezwykle miękkim mięsem. Można je przyrządzić również na sposób indyjski. Wystarczy przygotować pręgę wołową, jogurt naturalny, cebulę, czosnek, imbir w proszku, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli, suszona papryczka chilli oraz odrobinę oleju arachidowego.

Pręga wołowa powinna być oczyszczona i pokrojona na 2 cm kawałki. Następnie obie cebule należy pokroić w drobną kostkę, a główkę czosnku trzeba pokroić na pół. Następnie na patelni należy rozgrzać olej na średnio-wysokim ogniu i wrzucić pręgę wołową. Następnie smażymy, cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia, a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. Następnie należy zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę i czosnek. Po 4 minutach czosnek trzeba wyjąć i odłożyć na bok. Następnie cebulę trzeba smażyć do lekkiego zbrązowienia, czyli jeszcze przez 6 minut. Potem do cebuli trzeba dodać wołowinę wraz z sokami, które się wytworzyły, doprawić czarnym pieprzem, imbirem i solą oraz skruszyć papryczkę chilli. Składniki należy przesmażyć przez około minutę. Po tym czasie należy dodać do pręgi wołowej jogurt naturalny. Potem trzeba dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Całość należy zdjąć z ognia. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mięso wraz z cebulą i jogurtową zalewą trzeba przełożyć do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu ułożyć czosnek. Następnie całość trzeba owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 100 minut. Na koniec piekarnik trzeba wyłączyć, a mięso zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Pręga wołowa powinna być podawana z ryżem jaśminowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylawołowina

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

Dodane przez: Martyna1991

Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

Miękka , soczysta , aromatyczna...

image-1e4fo1a

Dodane przez: paolineczka

Pieczona goleń wołowa

Dziś proponuje Wam pieczoną goleń...

Rolada wołowa

Dodane przez: Wioleczka1

Rolada wołowa

Propozycja na rodzinny obiad

Rolada wołowa

Dodane przez: adela7

Rolada wołowa

Niedzielny znienawidzony obiad...

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska rolada wołowa mojego męża

Nieodzowny element slaskiego niedzielnego...

Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem

Dodane przez: Goszka

Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem

Niby pieczeń jak każda inna, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE