Duszona pręga wołowa

4.4 (165 ocen)

  • 3 godz.

Pręga wołowa to najlepsze mięso jakie istnieje. Oczywiście moim skromnym zdaniem. Dobrze uduszona pręga wołowa jest po prostu cudowna. To mięso, które potrzebuje tylko soli, pieprzu i cebuli. Pręga wołowa może być podawana z kaszą lub z tłuczonymi ziemniakami. Dodatkowo pręga wołowa świetnie smakuje podana z sezonowymi surówkami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej
    3 cebule
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.4 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona pręga wołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek pręga wołowa powinna być umyta, oczyszczona i pokrojona na kawałki gulaszowe. Następnie pręgę wołową smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Potem mięso przekładamy do garnka. Następnie cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni po smażeniu mięsa. Potem dokładamy do garnka z mięsem i dolewamy wody na około 3/4 wysokości mięsa w garnku. Następnie pręga wołowa powinna być doprawiona solą i pieprzem. Następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Pręga wołowa powinna być duszona przez około 2 godzin. Podczas duszenia pręgi wołowej cebula się rozpadnie tworząc cudowny sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Notka redakcyjna

Pręga wołowa – co zrobić z pręgi wołowej?

Wspomniana pręga wołowa jest niezwykle miękkim mięsem. Można je przyrządzić również na sposób indyjski. Wystarczy przygotować pręgę wołową, jogurt naturalny, cebulę, czosnek, imbir w proszku, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli, suszona papryczka chilli oraz odrobinę oleju arachidowego.

Pręga wołowa powinna być oczyszczona i pokrojona na 2 cm kawałki. Następnie obie cebule należy pokroić w drobną kostkę, a główkę czosnku trzeba pokroić na pół. Następnie na patelni należy rozgrzać olej na średnio-wysokim ogniu i wrzucić pręgę wołową. Następnie smażymy, cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia, a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. Następnie należy zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę i czosnek. Po 4 minutach czosnek trzeba wyjąć i odłożyć na bok. Następnie cebulę trzeba smażyć do lekkiego zbrązowienia, czyli jeszcze przez 6 minut. Potem do cebuli trzeba dodać wołowinę wraz z sokami, które się wytworzyły, doprawić czarnym pieprzem, imbirem i solą oraz skruszyć papryczkę chilli. Składniki należy przesmażyć przez około minutę. Po tym czasie należy dodać do pręgi wołowej jogurt naturalny. Potem trzeba dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Całość należy zdjąć z ognia. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mięso wraz z cebulą i jogurtową zalewą trzeba przełożyć do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu ułożyć czosnek. Następnie całość trzeba owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 100 minut. Na koniec piekarnik trzeba wyłączyć, a mięso zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Pręga wołowa powinna być podawana z ryżem jaśminowym.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować