Paszteciki z zimnego ciasta

4.49 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zimne ciasto zawsze się udaje. Do barszczu czerwonego piekę paszteciki lub pierożki z farszem mięsnym. Robię je bardzo często na rodzinne przyjęcia.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 1 margaryna
    ● 5 dag drożdży
    ● 4 jajka
    ● 7 łyżek mleka
    ● 2 płaskie łyżeczki cukru
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● 1 cebula
    ● 1/2 kg kapusty
    ● 1/2 kg gotowanego mięsa
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z zimnego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy margarynę
    i wbijamy 2 jajka. Drożdże
    mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wlewamy do mąki, siekamy
    nożem i zagniatamy. Wkładamy
    do lodówki na 30 minut.
  • 2. Pieczarki smażymy z cebulą.
    Kapustę gotujemy, studzimy
    i drobno kroimy. Mięso i pieczarki
    mielimy, przyprawiamy,
    wbijamy 2 jajka i mieszamy.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy
    i nakładamy farsz. Paszteciki
    układamy na natłuszczonej blasze,
    smarujemy jajkiem, czekamy,
    aż wyrosną. Pieczemy na
    złoty kolor w temp. 170 °C.

Porady

Z takiego ciasta można też upiec ciasteczka z marmoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować